Äänilaitteiden tekninen kehitys ja erityisesti laitteiden halpeneminen ovat tuoneet ammattitason äänittämisen lähes jokaisen ulottuville. Enää ei tarvitse maksaa pienen yksiön suuruista summaa saadakseen laadukasta ääntä talteen. Tietokoneen ympärille kasattuja työhuoneita onkin syntynyt lähes jokaisen muusikon ja tuottajan makuuhuoneen nurkkaan. Siihen mihin vielä jokin aika sitten tarvittiin isoa ja kallista äänitysstudiota, käytetään nyt pientä ja halpaa projektistudiota.

Vaikka laitteiden kehitys onkin ollut ripeää, ei samaa voi sanoa tiloista, joissa niitä käytetään. Äänieristyksen puute, korkea taustamelu ja huono akustiikka ovat arkipäivää monille projektistudioille. Toimivaa ilmanvaihtoa saati jäähdytystä ei välttämättä ole ollenkaan. Kaikki edellä mainitut tekijät ovat juuri niitä kustannuksia äänitysstudion rakentamisessa, jotka nostavat studion tuntitaksat pilviin. Ne ovat myös ominaisuuksia, jotka takaavat soittajille, äänittäjille ja äänitetuottajille hyvän työympäristön ja työrauhan.





Ääniteala on yksi harvoista toimialoista, johon ajaudutaan muusikkouden ja kutsumuksen kautta. Oman äänitysstudion omistaminen, muodossa tai toisessa, on useimpien haave. Tämä lähtökohta värittää lähes jokaisen vakavasti studiobisnestä suunnittelevan kykyä arvioida oman liikeideansa kannattavuutta. Varsinkin rakentamisen kulut ja työn kesto saattavat yllättää ja ajaa muuten elinkelpoisen liikeidean karille. Äänitysstudio rakennushankkeena on vaativa projekti, jossa suunnittelu ja kustannuslaskenta ovat olennaisia.


ms1
ms2
ms3


ms4